TOPLAM BÜTÇE 38 MİLYON AVRO
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) ulusal ve uluslararası paydaşlarıyla iş birliği vizyonu çerçevesinde 'Denizüstü Rüzgar Enerjisi, Hidrojen ve Eğitim Yoluyla Yeşil Dönüşümün Geliştirilmesi: Norveç-Türkiye Ortaklığı' konulu panel düzenlendi.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) ve Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) tarafından düzenlenen etkinliğe ulusal paydaşlardan Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Eti Maden İşletmeleri, EnerjiSa Üretim, ve Marmara Organize Sanayi Bölgesi destek verirken, Norveç delegasyonunu temsilen Norwegian Offshore Wind, Energy Innovation ve Worley Rosenborg kuruluşları katıldı. BANÜ Prof. Dr. Aziz Sancar Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele basın mensupları, öğrenciler ve akademisyenler katıldı.
BANÜ’n de paydaşı olduğu Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) koordinatörlüğünde hazırlanan ve tek seferde 7.682.250 Avro ile Türkiye Çerçeve Programları tarihinde en yüksek Avrupa Birliği (AB) hibesi kazanarak bir ilke imza atan 38 Milyon Avro toplam bütçeli HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi ve Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Güdümlü Projesi” kapsamında Norveç ile yapılacak olası iş birliği protokolleri değerlendirildi.
Sunuculuğunu Dr.Öğr.Üyesi Caner Pense’nin yaptığı etkinliği BANÜ HYSouthMarmara Proje ekibinden Mühendislik ve Doğa Bilimleri Öğr.Üyesi Doç. Dr. İsmail Koçak, Dr. Öğr. Üyesi Caner Pense, Denizcilik MYO Öğr.Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sabri Alkan organize etti. Açılış konuşmaları sonrası iki oturum düzenlendi.
Birinci oturumda Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği Başkanı Dr. Murat Durak, Türkiye için denizüstü rüzgar enerjisi alanında Türkiye için fırsatları vurgularken, GMKA’dan HYSouthMarmara Proje Koordinatörü Mehmet Volkan Duman projenin detaylarını ve Güney Marmara Bölgesi’nin yeşil dönüşümdeki önemini katılımcılara aktardı. Aynı oturumda Norwegian Offshore Wind adına sunumunu yapan Tor Arne Johnsen Norveçteki denizüstü kümesi ve olası işbirliği alanları üzerinde görüşlerini, Deep Wind Offshore firmasını temsilen etkinliğe katılım sağlayan Dolunay Güçlüer Küpeli ise denizüstü rüzgar enerjisinin gelişiminde yasal mevzuatların önemini vurguladı. Oturumun son bölümü ise Rosenberg Worley firmasından Knut Hoiland yüzer rüzgar türbin teknolojisini ve “Flex2Power” yüzer rüzgar türbini konseptini katılımcılara aktardı.
İkinci oturuma denizüstü rüzgar teknisyenleri yetiştirilmesine yönelik eğitim veren Energy Innovation firmasından Frank Emil Moen mesleki eğitim alanındaki altyapılarını ve BANÜ ile olası mesleki eğitim işbirliği fırsatlarını değerlendirdi. Oturumun devamında ETİ MADEN İşletmeleri Genel Müdürlüğü adına Dr. Ebru Karaçay ETİ MADEN’in yeşil dönüşüm vizyonunu çevrimiçi anlattı. TÜBİTAK MAM adına etkinliğe katılım sağlayan Prof. Dr. Fehmi Akgün'ün Türkiye’deki hidrojen araştırmalarını anlattığı oturum, BANÜ Denizcilik MYO Md.Yard. Dr. Öğr. Üyesi Sabri Alkan’nın “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge, Test ve Eğitim Merkezi” sunumuyla sona erdi.
BANÜ Prof. Dr. İsmail Boz ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş’ın yanı sıra sektörün önde gelen temsilcileri, yerli ve uluslararası katılımcıların yer aldığı etkinlikte denizüstü rüzgar enerjisi ve yeşil hidrojen konularında kurumlararası iş birliği ve etkileşim sağlanmış oldu.